Na Žďársku přibyl minipivovar v Radešíně, řídí ho počítač

     
Ve žďárském okrese přibyl další malý pivovar, je součástí Balónového hotelu v Radešíně. Varna umístěná v pivnici má objem deset hektolitrů, na ni ve sklepní části navazuje čtrnáct zracích nádob, takzvaných tanků. Podnikatelé sice použili klasické vybavení, ale pivovar vybavili vlastními chytrými technologiemi.
„Nemá sládka, celou výrobu piva řídí počítač," řekl zástupce provozovatele Adam Škorpík. „Jinde je sládek, a ten ovládá počítač. Tady je to obráceně – počítač říká obsluze, co má dělat," řekl Škorpík. Automatizovaný pivovar má podle něj výhodu v tom, že umožňuje uvařit pivo pokaždé stejně. „Největší riziko v systému je člověk," míní. V Radešíně výrobu piva kontrolují senzory, celý projekt obsahuje přes sto padesát datových bodů, které jsou snímány. Chod pivovaru pak lze přes internet kontrolovat i ze vzdálených míst. Chytrý systém se stará také o opakované využití tepelné energie. „Například teplo vzniklé při vaření piva odvádíme do ústředního topení a do sprch," uvedl Škorpík. Majitelem hotelu je Adamův otec Miloslav Škorpík, který v Brně vybudoval firmu zabývající se i výrobou jednotek pro řízení chytrých domácností a různých jiných objektů. Dodává je do řady zemí. Tento systém řízení teď podnikatelé použili i ve svém pivovaru. Podle nich je to v pivovarnictví unikátní řešení. Sdružení přátel piva na svém webu do minulého roku na Vysočině zaregistrovalo šestnáct minipivovarů. Nový radešínský pivovar s roční výrobní kapacitou 2000 hektolitrů stál včetně stavebních úprav šest milionů korun. V sortimentu už má jedenáct druhů piva. Navazuje na tradici pivovaru, který v Radešíně býval součástí zámeckého areálu. V zámku dnes sídlí centrum propagující balonovou turistiku. Kvůli horkovzdušným balonům začala do Radešína původně jezdit i rodina majitele nynějšího Balónového hotelu. Zdroj: zdarsky.denik.cz