16. Setkání chovatelů ovcí a koz
V letošním roce se bude věnovat Mezinárodní konferenci chovatelů ovcí a koz aktuálním tématům s důrazem na problematiku šlechtění ovcí a koz a inseminaci ovcí. Sobotní dopoledne bude zaměřeno na aktivní poradenskou činnost se zacílením na vedení ústřední evidence ovcí a koz, stavební řešení pastevních areálů s praktickým předvedením hrazení pastvin a na podmínky a úskalí při zpracování žádostí o dotace. Mistr František Kšána předvede ukázku zpracování a využití jatečné ovce.
Program:
Pátek 8. 11. 2013
8,30 – 9,30 Příjezd účastníků, prezence, ubytování
9,30 – 12,00 Zahájení mezinárodní konference – zástupce ministerstva zemědělství ČR
- Podmínky pro dotace AEO přechodného roku 2014, podpory v rámci II. pilíře SZP pro rok 2014-2020 - Ing. Jitka Tvrzníková, akreditovaný poradce Mze ČR
- Ústřední evidence v chovu ovcí a koz, legislativa – Kristýna Zitová, ČMSCH a.s.
- Metodika kontroly zdraví a nařízené vakcinace v roce 2014, genotypizace a ověřování parentity ovcí jako prevence proti scrapie – MVDr. Zbyněk Semerád, SVS ČR
- Poznatky z kontrolní činnosti ČPI – Ing. Zdeňka Majzlíková
- Vyhlášení nejlepších chovů ovcí a koz - Ing. Mareš, Ing. Konrád
Přestávka 30 minut – oběd
12,30 - 17,00 Šlechtění ovcí – vedoucí bloku Ing. Martin Hošek, PhD.
- 12,30 - Vyžití inseminace v chovech ovcí a koz, praktické provádění v České republice – Ing. Miroslav Rozkot, CSc., Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves
- 13,00 - Perspektivy rozvoje šlechtitelské práce u malých přežvýkavců (selekce na funkční znaky, odhady spolehlivosti plemenných hodnot, možnosti genomické selekce) – Ing. Jiří Bauer, Ing. Michal Milerski, PhD., Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves,
Přestávka 15 minut – káva
- 14,00 - Nové odhady genetických parametrů u masného skotu a ovcí – Ing. Alena Svitáková, Ing. Jitka Schmidová, Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves
- 14,20 - Šlechtění ovcí ve Slovinsku - Ing. Jitka Schmidová, Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves
- 14.40 – Karpatský Redyk – putování ovcí z Rumunska na Moravu - Ing. Michal Milerski, PhD.
- 15,00 - Příbuzenská plemenitba a její důsledky – Ing. Josef Šlejtr
- 15,30 - Možnosti využití ekonomických dat v procesu šlechtění – Ing. Zuzana Krupová, PhD., Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves
- 15,50 - Možnosti zefektívnění toku dat a informací v rámci kontroly užitkovosti – Ing. Emil Krupa PhD., Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves
Přestávka 15 minut – káva
- 16,30 - Rekonstrukce ovčínů na pranýři? – Ing. Gabriela Malá, PhD., Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. – Uhříněves, Doc. MVDr. Pavel Novák, CSc.
17,00 – 19,00 Jednání chovatelských klubů ovcí
13,30 – 17,30 Sekce chovu koz – vedoucí bloku Blanka Hrbková
- 13,15 – Zásady odčervování koz - Prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc. a MVDr. Eva Vernerová, Ph.D., VFU Brno
- 14,00 – Dotazy a odpovědi
- 14,30 – Přírodní odčervování koz, léčivé i jedovaté bylinky, senáž? - Doc.Ing. Jiří Skládanka Ph.D., Mendelu Brno
- 15,15 – Dotazy a odpovědi
- 15,45 – Výživa koz - Ing. Kamila Procházková, akreditovaný poradce Mze ČR
- 16,30 – Dotazy a odpovědi
- Jednání klubů chovatelských klubů koz
Členská schůze KČNPK spojená s volbami
Přestávka 30 minut – večeře
Od 20,00 - Společenský večer, hudba a tanec za doprovodu kapely „Donaha“
Sobota 9. 11. 2013
8,30 - Snídaně
9,00 – 12,00 Poradenský blok - vedoucí bloku Pavel Mach
- Stavební řešení pastevních areálů – Ing. Pavel Žďárský, praktická ukázka Martin Kučera, Agrotrans s.r.o.
- Ústřední evidence v chovu ovcí a koz, poradenské středisko ústřední evidence, Kristýna Zitová, ČMSCH a.s
- Výsledky kontrol CC - příklady plnění/porušení podmínek, změny vyhlášky 274/1998 o skladování a způsobu používání hnojiv - Ing. Jitka Tvrzníková, akreditovaný poradce Mze ČR
Po krátkých vystoupeních vedoucích jednotlivých tématických okruhů na začátku bloku budou pro konkrétní zájemce probíhat ukázky, diskuse, příklady souběžně na jednotlivých pracovištích.
9,00 – 12,00 Zpracování ovčího masa – vedoucí bloku František Kšána
Předvedení bourání jatečně opracovaného trupu jatečné ovce, porcování a využití jednotlivých častí ke kuchyňskému zpracování, postupy uchování a nakládání masa, praktická ukázka kuchyňské přípravy jehněčího masa, vnitřností a výroby uzenin, paštik a dalších specialit včetně ochutnávky.
12,00 – Ukončení mezinárodní konference
12,00 – 13,00 Oběd
13,00 – 14,00 Jednání předsednictva Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR
Program bude probíhat v jednotlivých pracovních blocích. Při každém bloku bude probíhat moderovaná pracovní diskuze. Změna programu vyhrazena.
Účastnický poplatek pro člena Svazu je 500 Kč + 300 Kč za ubytování. Pro ostatní účastníky konference je tento poplatek stanoven ve výši 700 Kč + 300 Kč za ubytování. Návštěvníci, kteří se zúčastní pouze jednoho dne konference, zaplatí jednorázový poplatek 500 Kč. Poplatky se vybírají při prezenci konference.